Медея идва след

в Пловдив

на сцената на Античния театър

Проектът „Медея“ се разгръща едновременно в социална и художествена посока,  изследва и представя различни аспекти на културния продукт – неговият образователен, интеграционен и художествено-творчески потенциал и разработва иновативни възможности за включване на различни социални групи в един мащабен театрален продукт.

Античните сюжети са важна част от цивилизационното развитие и творческото им актуализиране днес дава възможност за легитимиране на театъра като инструмент за обединяване на гражданското общество в едно колективно преживяване.

Етапи на проекта

Изложба

на детски рисунки МЕДЕЯ – Деус екс махина или що е то античен театър?

Концерт

Образователен концерт „Старогръцката драма – отговори за деца“

Спектакъл

Театрален спектакъл с участието на артисти, студенти и деца.

Носители на универсално съдържание, митовете са най-старото образователно и възпитателно средство. Първите впечатления за света извън дома и семейството детето добива именно чрез митовете и приказките.

Митът обаче има още една функция. Той показва важни и често неразрешими конфликти в общността и света, и съответно – дава разбиране за техния смисъл и решения за тяхното преодоляване. Така митът изпълнява и терапевтична функция. Онзи, който е засегнат от определен конфликт или травма, често намира чрез героя на мита, за когото слуша или чиято роля играе, един вид обяснение за съдбата си и евентуално облекчение.

Резюме на мита

Златното руно: Царят на Тесалия Ата̀мас се оженил за Ино̀, която обаче ревнувала от децата от първия му брак. Принуден от нея, царят се съгласил да ги убие, Зевс ги съжалил и изпратил крилат златен овен, който отвел момчето и момичето надалеч. Хѐле, дъще-рята на Ата̀мас, паднала от овена и се удавила в морето на мястото, което по-късно било наречено Хелеспонт, а Фрѝксос, синът на царя, стигнал благополучно до Колхѝс (или Колхида, древно царство на източния бряг на Черно море, дн. Грузия), където принесъл в жертва на Зевс златния овен. Неговото руно станало символ на властта в Колхѝс.

Аргонавтите: Години по-късно в Тесалия, в Й̀олкос (дн. Волос), управлява цар А̀йсон. Неговият син и наследник Я̀зон бил изпратен да се обучава при прочутия кентавър Хѝрон. Докато той отсъствал, тронът бил неправомерно завзет от чичо му Пелѝас. Когато Язон се завърнал в Йолкос, Пелѝас, за да се отърве от него, го изпратил в Колхѝс, за да върне в Елада златното руно. Язон построил кораба Арго̀ и събрал екипаж от герои (т.нар. аргонавти), с които след множество премеждия стигнали в Колхис. Там Медея, дъщерята на местния цар Айѐтес и внучка на слънчевия бог Хелиос, се влюбила в Язон и му помогнала да открадне руното, като при бягството им от града убила брат си и разхвърлила по пътя насечения на парчета труп, за да забави преследвачите. После отплавала с Язон за Елада и се омъжила за него. Когато двамата се върнали в Йолкос, тя убедила дъщерите на Пелиас да сварят баща си – ако го направели, той щял да си върне младостта, – и царят умрял в страховити мъки. След насилствената смърт на Пелиас Медея и Язон трябвало да напуснат Йолкос. Установили се в Коринт, където управлявал цар Крео̀нт.

Язон и Медея: За да осигури по-добро бъдеще на децата си, Язон решава да се ожени за Глау̀ке, дъщерята на Креонт, като напуска Медея и двете им деца. Медея е гневна и нейната омраза към Язон нараства още повече, когато Креонт ѝ заповядва да напусне Коринт. В рамките на един ден, който измолва, за да се подготви за изгнанието, Медея отмъщава на Язон и Креонт. Първо е убита Глауке – чрез напоени с отрова дреха и диадема, които Медея изпраща по децата си като сватбен дар за булката; с Глауке загива и Креонт, който се опитва да помогне на дъщеря си; накрая Медея убива и двете си деца. Междувременно в Коринт пристига атинският цар Егѐй, който е бездетен. Медея му обещава, че ще го изцери, ако в замяна той ѝ предостави убежище. В края на трагедията тя отлита на крилата колесница за Атина.

Трагедията е представена през 431 г. пр. Хр. в Дионисовия театър на Атина. Печели трето място.

ЕКИП НА ПРОЕКТА „МЕДЕЯ“

Нов превод от старогръцки език: Георги Гочев и Петя Хайнрих
Режисьор – Десислава Шпатова
Композитор – Асен Аврамов
Художник – Цветелина Спиридонова
Психодраматист от ИПП “Хирон“ – Александра Гочева
Ръководител на проекта – доц. Снежина Петрова

Актьори: Снежина Петрова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ася Иванова, Петър ДочевСтуденти от НБУ, програма „Театър“ и деца от Пловдив

Чуждестранното участие се реализира през немската актриса Алмут Гочев от Дойчес театър в Берлин, която е тясно свързана с българския театър през съвместната си творческа и лична биография с българския театрален режисьор Димитър Гочев.

Като съпътстваща дейност към проекта се предвижда заснемането на документален филм, който проследява двегодишния процес на подготовка и реализация на спектакъла „Медея“, обученията на деца от различните общности в Пловдив, съпътстващите събития и крайния продукт – спектакъла на сцената на Античен театър в Пловдив. Режисьор на филма е Найо Тицин – журналист, фотограф, общественик и продуцент.

Администриране на проекта: Ралица Братанова и Малинка Николова
Графичен дизайн: „Луноход студио“
Художник на лого: Дамян Дамянов