Медея

Проект „МЕДЕЯ“ на сдружение „Легал арт център“ е независим театрален проект със силен социално-образователен фокус, който се реализира като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и продължава с надграждащи дейности през различни проекти на сцената на театър „Азарян“, НДК в София.

„Медея“ е събитие, или по-точно процес, чието същностно разбиране ще отнеме години – разбирането на участието на малцинства и деца до съревноваващите се идеи за национална принадлежност, културна политика и дори това какво всъщност означава „представление“.Chris Baldwin,“Playing Medea at the Edge”, 24.08.2019

Инициативата събира в двугодишна подготвителна работа (2018 г. и 2019 г.) утвърдени имена от областта на съвременните изкуства и хуманитаристика, деца от различни етноси в Пловдив и София – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност, студенти от НБУ, както и обучаващи се в различни хуманитарни и творчески специалности.

Дейностите по проекта продължават и след официалната премиера на финалното събитие – спектакъл „Медея“ на сцената на Античен театър в Пловдив на 28 юни 2019 г., като изследват различни аспекти на многообразието и осъществяват обучения (социодраматични, художествени, музикални и театрални работилници) и съпътстващи събития (изложби, конференции и публични презентации на проекта, документален филм, кампания Образование по театър за деца, интеракции с публиките на спектакъла – Дни на Медея и т.н.)

УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТА

Ръководител и изпълнителен мениджър за Пловдив и София: Снежина Петрова
Администриране на проекта (Пловдив): Снежина Петрова, Ралица Братанова и Малинка Николова
Администриране на проекта (София): Снежина Петрова
Технически сътрудници (София): Ирена Христова и Християна Стоименова

ЕКИП СОЦИАЛНИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ

Снежина Петрова (актриса)
Десислава Шпатова (режисьор)
Георги Гочев (класически филолог)
Александра Гочева (социодрама асистент)
Цветелина Спиридонова (художник)
Ася Иванов (актриса)
Асен Аврамов (композитор)
Найо Тицин (документалист)
Ивайло Драгиев (актьор)
Кирил Милушев (студент)

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП - СПЕКТАКЪЛ

Режисьор: Десислава Шпатова
Превод на „Медея“ от старогръцки език: гл. ас. д-р Георги Гочев и Петя Хайнрих
Композитор: Асен Аврамов
Звук: Калин Николов
Сценография и костюми: Зина Генч и Христина Дякова
Ръководител на сценографски екип: Христина Дякова
Асистент сценографи: Теодора Церовска, Александра Ангелова от НБУ и Анна Амадеа и Валентина Райес от Akademie der Bildenden Künste München
Хореограф: Анна Пампулова
Художник: Цветелина Спиридонова
Социодрама асистент: Александра Гочева
Документалист: Найо Тицин и Васил Гарнизов
Консултант: Ивет Михелфелдeр – доцент в института по театрознание към Ludwig-Maximilians -Universität München – и студенти
Графичен дизайн: Теодора Симова
Художник на лого: Дамян Дамянов
Фотограф: Павел Червенков

С УЧАСТИЕТО НА:

Медея
Медея

Снежина Петрова

Язон
Язон

Петър Дочев

Креонт

Владимир Пенев (Пловдив)

Креонт
Креонт

Ивайло Герасков (София)

Дойка
Дойка

Станка Калчева

Корифей
Корифей

Ася Иванова

Педагог
Педагог

Ивайло Драгиев

Егей
Егей

Георги Гоцин

Вестител
Вестител

Койна Русева

Античен хор
Античен хор

студенти и алумни от програма „Театър“ на НБУ:

Музика на живо
Музика на живо

Стоян Караиванов (изпълнител на баян)

Музика на живо
Музика на живо

Група "ВАКАЛИ"

Студенти и алумни от програма “Театър” на НБУ: Александрина Илиева, Антон Димитрачков, Вероника Янакиева-Христова, Виолет Панчева, Габриела Георгиева, Димона Савчова, Ивана-Калина Добревска, Ивона Маврова, Илиян Канев, Кирил Милушев, Кристина Найденова, Кристиян Славов, Майа Тинкова, Михаела Матева, Тодор Атанасов, Станимир Михайлов, Ралица Нейкова, Теодора Петрова и Янита Даракова

През 2021 г. в състава на хора се включиха и Александър Гочев, Йоана Кьордимова, Калоян Иванов, Магдалена Георгиева, Миляна Ношкова, Ния Балчева и Петя Станчева.

Със специалното участие на деца от различните общности в Пловдив и София, преминали през обученията и съпътстващите събития на проект „Медея“.

Снимачен екип: Денислав Роберт Николов, Иван Дончев, Мартин Шпатов и Томи Михайлов

Изказваме своята благодарност към фотографите Димитър Фердинандов, Иван Мандевски, Десислава Тодорова и Т. Федя Цанова!

ПРОЕКТЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОФ „ПЛОВДИВ ЕСК 2019“, СП „Култура“, НФ „Култура“, Министерство на културата, Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Гьоте-институт България.

Партньори

Театър Азарян на НДК, Нов български университет, Сдружение “Алианс за равни права и устойчивост”, Фондация “Аракс”, Организация на евреите „Шалом“, Фондация „Здраве и социално развитие“ и ПУ “Паисий Хилендарски“

Премиери

спектакъл „Медея“ на сцената на Античен театър, Пловдив – 28 юни 2019 г.

спектакъл „Медея“ на сцената на Театър Азарян, НДК в София – 8 и 9 октомври 2019 г.

награди

Културно събитие за 2019 г.
Награда на НБУ за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за Снежина Петрова и Георги Гочев
Специална награда ИКАР 2020
Награда - European Citizen’s Prize - An award for exceptional achievements за 2020 г. на Европейския парламент на Снежина Петрова

Изложбата представя 82 рисунки на деца от ромските, турските, арменските и еврейските общности на Пловдив. Тя е част от образователната програма на театрален проект „Медея“.

ИЗЛОЖБАТА „ТЕРЕН МЕДЕЯ“ е оформена като навлизане в същността на основния конфликт в трагедията на Еврипид „Медея“ – разривът между Майката и Бащата, който застига и помита техните деца, общността и целия цивилизационен модел за разрешаване на конфликтите в семейството.

Изложбата представя мита за Златното руно и аргонавтите, разказан през текстове, фотографии и рисунки на децата от Филиповци и Факултета в София.

Премиера на спектакъла „Медея“ на сцената на Античен театър, Пловдив – 28 юни 2019 г.

Премиера на спектакъла „Медея“ на сцената на Театър Азарян, НДК в София – 8 и 9 октомври 2019 г.
Очаквайте скоро!
Филм "Стихията Медея"

СТИХИЯТА МЕДЕЯ

Оригинално заглавие: The Medea Element

Една от рядко играните пиеси в съвременния театър, е древногръцката трагедия “МЕДЕЯ“. Aктрисата Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 година тя стартира театралния и социален проект „МЕДЕЯ“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София.