Дни на Медея в Театър Азарян

Дни на Медея

В ТЕАТЪР АЗАРЯН

23, 24, 25 и 26 април 2021 г.
Стихията Медея - документален филм на Найо Тицин

1 СТИХИЯТА МЕДЕЯ

документален филм на Найо Тицин

Една от рядко играните пиеси в съвременния театър, е древногръцката трагедия “МЕДЕЯ“. Aктрисата Снежина Петрова си поставя нелеката задача да реабилитира мястото на децата в произведението на Еврипид. През 2017 година тя стартира театралния и социален проект „МЕДЕЯ“, в който интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София.

2 ПСИХОФИЗИЧЕСКИ ИГРИ ЗА ВСИЧКИ

Театрална работилница с Ася Иванова

Театърът започва от играта. Енергията на homo ludens е тази, която се учим да откриваме, усъвършенстваме и управляваме преди да излезем на сцена. Релаксация, импровизация, концентрация и комуникация! Ще се запознаете и ще опитате различни техники за постигането им с помощна на доц. д-р Ася Иванова – актриса и преподавател в НБУ.

В проект „Медея“ Ася се включва като Корифей на античния хор и специалист по различни видове актьорски тренинги, част от които преподава и на деца от различни етнически общности в Пловдив, които се включиха в спектакъла „Медея“.

Работилницата е подходяща за деца и възрастни.

ГРАФИК:

 • 24.04.2021 г. от 13.30 ч.
 • 24.04.2021 г. от 15.30 ч.
 • 25.04.2021 г. от 14.00 ч.
 • 25.04.2021 г. от 15.30 ч.
Психофизически игри
Рисуваме митове

3 РИСУВАМЕ МИТОВЕ

Художествена работилница с Цветелина Спиридонова

Цветелина Спиридонова завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Национална художествена академия при проф. Петър Чуклев в специалност „Графика“.

Осъществява множество самостоятелни и групови изложби в България и по света. Нейни картини са в колекцията на Конгресменската библиотека във Вашингтон и Линдолс музей в Южна Африка. От 2010 година работи по проект Да спасим Океаните и Моретата. През 2020 г. двуезичното издание на нейната първа книга „Великото приключение на малкото китче Съни”. The Great Adventure of the Little Whale Sunny (двуезично издание)

В проект „Медея“ се включва за работа с деца от различните етнически общности в София и Пловдив като води художествени работилници. Произведенията на децата, създадени с нейна помощ, стават важен елемент от творческата концепция на проекта и са представени в поредица изложби: „Терен Медея“ в СХГХ и Квадрат 500, „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ на откритите постаменти в градинката на НДК, „Деус екс махина или що е то античен театър“ на откритите поставени на площад Централен в Пловдив.

В рамките на работилниците за деца и големи, ще имате възможност да се докоснете до различни митологични теми и художествени техники, с които да сътворите своята картина или пластика.

Материалите за работа се осигуряват от „Легал арт център“.
Работилницата е подходяща за деца и възрастни.

ГРАФИК:

 • 24.04.2021 г. от 12.00 ч.
 • 24.04.2021 г. от 14.00 ч.
 • 25.04.2021 г. от 14.00 ч.
 • 25.04.2021 г. от 16.30 ч.

4 МИТОВЕ И СОЦИОДРАМА

Социодраматична работилница с Александра Гочева

Носители на универсално съдържание, митовете са най-старото образователно и възпитателно средство. Първите впечатления за света извън дома и семейството детето добива именно чрез митовете и приказките.

Митът обаче има още една функция. Той показва важни и често неразрешими конфликти в общността и света, и съответно – дава разбиране за техния смисъл и решения за тяхното преодоляване. Така митът изпълнява и терапевтична функция. Онзи, който е засегнат от определен конфликт или травма, често намира чрез героя на мита, за когото слуша или чиято роля играе, един вид обяснение за съдбата си и евентуално облекчение.

Знаете ли, кой е човекът, казал, че желае да върне смеха в психотерапията, е създателят на психодрамата?

Във Виена, малко след края на Първата Световна Война, създателят на психодрамата Дж. Л. Морено основава своя „Театър на спонтанността“ (Das Stegreiftheater), в който актьори (включително и деца) импровизират върху теми, подадени от публиката. Там Дж. Л. Морено започва изследванията си върху спонтанността и креативността и тяхното влияние върху човешката психиката.

ГРАФИК:

 • 24.04.2021 г. от 16.30 ч.
 • 25.04.2021 г. от 16.30 ч.
Митове и социодрама
Митове и театър

5 МИТОВЕ И ТЕАТЪР

Дискусия с Георги Гочев класически филолог и преводач

Издателството на НБУ представя “Медея” на Еврипид в последния превод на Героги Гочев и Петя Хайнрих от старогръцки език, направен специално за проект “Медея”.

„Моето събитие е новата „Медея“ – превод на Г. Гочев и П. Хайнрих. То е комплексно като при автентичния античен театър: литературно, театрално и социално. Новият прочит ни внушава, че зад личния конфликт в трагедията стои проблемът за Другия, за Чужденеца, затова работата с деца от маргинализирани групи му придава допълнителна стойност.
За мен като преводач на „Медея“ беше вълнуващо да сравнявам своя текст с техния: подходите ни са сходни, модернизиращи, комуникативни – един днешен Еврипид с вкусен и емоционален език, търсещ своя читател и зрител не само сред постоянните посетители на библиотеките. Нашите Медеи си разговарят добре и помежду си, и с широката публика. Не е чудно, че се срещнахме – не като конкуренти, а като алтернативни гласове с различен тембър; в последното десетилетие тече обновяване на рецепцията на Античността, изразено в множество нови преводни текстове, както и в убеждението, че един текст се нуждае не от единичен превод, а от множествени преводи, влизащи в диалог.“ДОРОТЕЯ ТАБАКОВА, университетски преподавател и преводач | Литературен вестник, брой 42/2019

ГРАФИК:

 • 23.04.2021 г. от 16.30 ч.
 • 24.04.2021 г. от 16.30 ч.
 • 25.04.2021 г. от 16.30 ч.

6 РИТЪМ И ТЯЛО

Музикална работилница с Асен Аврамов

Ще имате възможност да се срещнете с един от най-ярките съвременни композитори, който оставя следа в българския театър с всяко свое произведение. Може би сте забелязали, че чувството за ритъм е онова наше сетиво, с което пулсът на сърцето ни се трансформира в ритмиката на нашия живот. Владеенето на чувството за ритъм ни създава утехата, че владеем времето… поне за кратко, че владеем собственото си произведение, защото можем да напипаме пулса му. Докато броим 1,2,3… тялото ни не винаги е склонно да отреагира и ето, че трябва да възстановяваме връзката между това чувство и тялото. А когато включим и нашия глас – стигаме да възможността да работим със словото. Гърците имали една дума („логос“) за толкова много неща – слово, разум, норма, принцип, реч… може би не случайно.

Ако ви е интересно как това се случва с помощта на Асен, включете се в неговата музикална работилница.

Работилницата е подходяща за деца и възрастни.

ГРАФИК:

 • 24.04.2021 г. от 12.30 ч.
 • 24.04.2021 г. от 14.30 ч.
 • 25.04.2021 г. от 14.30 ч.
 • 25.04.2021 г. от 17.00 ч.
Ритъм и тяло

7 БАЯНЪТ ГОВОРИ

Музикална работилница със Стоян Караиванов

Стоян Караиванов, който изпълнява партията на баяна в „Медея“, ще ви разкаже за своята страст към този невероятен инструмент на звуковата интензивност и хармонични плътности.

Неговият баян участва в спектакъла с въздишки и “крешенди” като вопъл с мех, с абстрактни цветове, с драматургично обусловени аморфни полета и мистични състояния. „дихания“, вълни, ладови противопоставяния, внезапни градации чрез “сфорцати” и “клъстери”… Не се плашете от тези термини.

Включете се и ще получите и първия си урок по баян!

Работилницата е подходяща за деца и възрастни.

ГРАФИК:
 • 24.04.2021 г. от 12.30 ч.
 • 24.04.2021 г. от 14.30 ч.
 • 25.04.2021 г. от 14.00 ч.
 • 25.04.2021 г. от 15.30 ч.

8 ФИНАЛНО СЪБИТИЕ

Дискусия с артистите от "Медея"

След спектакъла на 29 април 2021 г., с който закриваме Дните на Медея, публика и артисти ще имаме възможност да се срещнем и поговорим. Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси, да чуем мнението ви или просто да ви се представим извън образите на Еврипид. Ако сте успели да се включите в Съпътстващата програма, ще ни бъде интересно да поговорим и за ползата от подобни формати.

Нека се възползваме от ценната възможност за среща на живо!

Модератор: Снежина Петрова

Участници: Ася Иванова, Георги Гоцин, Ивайло Герасков, Ивайло Драгиев, Петър Дочев, Койна Русева, Станка Калчева, студентите от Античен хор и музикантите от спектакъла – Стоян Караиванов и група „Вакали“.

ГРАФИК:
 • 26.04.2021 г. от 20.45 ч.
Финално събитие