Художествени работилници

Водещ на художествените работилници в Пловдив и София е художничката Цветелина Спиридонова. Занятия се провеждаха следобед, в рамките на 2 часа.

Рисунката/макетът не просто регистрира преживяването на участника – самата тя е преживяване. Ако в социодраматичните работилници, които се провеждаха пред обед, децата получават възможността да се свържат с образите на древните герои, да ги почувстват, да се отъждествят с тях, то чрез рисуването/моделирането те се дистанцират от тях. Изобразено върху листа/макета, собственото им чувство става нещо, върху което те могат да мислят и реагират. Всеки изработен кораб или рисунка на Златното руно, всеки портрет на Медея и Язон, става и портрет на вътрешния им Аз.

Детските рисунки и макети на кораби са представени в четири изложби:

По проект „Медея“ 2018 – 2019 г

ПРОЕКТЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА на ОФ „ПЛОВДИВ ЕСК 2019“, Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Гьоте-институт България.

ЕКИП Пловдив: Цветелина Спиридонова (художник), Снежина Петрова (актриса), Найо Тицин (документалист) – Пловдив

17.02.2018, 18.02.2018, 17.03.2018, 18.03.2018, 14.04.2018, 28.04.2018

24.03.2018, 25.03.2018, 15.04.2018, 29.04.2018
24.02.2018, 25.02.2018, 15.04.2018, 29.04.2018

По проект „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ – 2019 г.

ПРОЕКТЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА на Национален фонд „Култура“ (програма: Социално ангажирани и общностни изкуства) и Столична програма „Култура“ (направление: Визуални изкуства).

ЕКИП София: Цветелина Спиридонова (художник), Снежина Петрова (актриса), Васил Гарнизов (фотограф и документалист)

Теми на работилниците:

1. Дворец и Античен град - изграждане на фактури и пространство.

Фактури с гесо, работа с шпакли, клечки и акрилни бои.

2. Маски - какво е емоция на човешкото лице, как създаваме тъга и щастие.

Батик техника, акварел и маслен пастел.

3. Древногръцки декорации, антични предмети.

Графични материали - туш, акрил, маслен пастел-изграждане на негативно и позитивно пространство, работа с клечки, писци, фактурни четки.

4. Мозайки - от кога датира първата мозайка; с какви материали са работили в античността.

Работа върху черен картон с златни хартии в комбинация с акрил и пастел.

5. Човешкото тяло - пропорция на човешкото тяло, колко пъти се нанася главата към тялото, къде се намират точките на сгъване на ръцете и краката.

Пастели и акрилни бои.

6. Триизмерни макети на кораби.

Хартия, тел, фолио и акрилни бои.

Красимир Асърджиев, 9г.

Артефактите, създадени от децата в художествените работилници на Цветелина Спиридонова, стават и част от сценографското решение на спектакъла „Медея“ и са отпечатани върху игралния терен.

Рисунката на Красимир Асърджиев от Столипиново се превръща в композиционен център на игралния терен на „Медея“, а самият той участва в спектакъла в групата на децата.

Самата визия на плаката е вдъхновена от рисунката на десетгодишния Иван Иванов от Столипиново, която представлява маска, оформена от златна хартиена мозайка. Със същите късчета хартия, Снежина Петрова облепя лицето си и добавя корона, изработена от художничката Цветелина Спиридонова, която води и работилниците с деца.

АВТОРСКИ ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА ИНСТАЛАЦИЯ „КОРАБЪТ АРГО“

След направено проучване на мита за Златното руно и Аргонавтите, както и на възможностите деца да изработят инсталацията за нуждите на проект „Изложба: Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“, прилагам описание на идейния проект.

Галерия Изложба на открито, Пловдив