Спектакълът "Медея" - от мита до драмата

Спектакълът „Медея“ по едноименната старогръцка драма на Еврипид

ОТ МИТА ДО ДРАМАТА

„Ролята на театъра е да възпрепятства катастрофата, а това е възможно единствено чрез представянето й.“Хайнер Мюлер

ЕВРИПИД

Роден през 485 пр. Хр. на остров Саламин. Умира през 406 пр. Хр. в Пела. Гражданин на Атина. Автор на трагедии (88 или 93 на брой), от които са запазени само 17, между които Медея, Вакханки, Хиполит.

МЕДЕЯ

Трагедията е представена през 431 г. пр. Хр. в Дионисовия театър на Атина. Печели трето място.

Името на Медея се свързва от някои с глагола µέδοµαι (медомай): разсъждавам, обмислям. Медея = провиждащата, знаещата изход!

Медея - гръцка трагедия

Централни теми: страст и последствия, предателство, изгнание, отмъщение, женска мощ.
Действащи лица: Медея, Язон, Креонт (цар на Коринт), Егей (цар на Атина), дойка, две деца (синовете на Язон и Медея), педагог на децата, вестител, хор (жените на Коринт)
Език: възвишен, метафоричен
Място и време: Коринт. Денят на детеубийството.
Структура: Пролог. Шест действия, между които има хорови песни. Екзод – Изход!

Сюжет: Язон напуска Медея, за да се ожени за Глау̀ке, дъщерята на Креонт – владетел на Коринт. Медея е гневна и крои планове за отмъщение, затова Креонт я прогонва като ѝ заповядва да напусне Коринт заедно с децата си. В рамките на един ден, който измолва, за да се подготви за изгнанието, Медея успява да отмъсти на Язон и Креонт. Междувременно в Коринт пристига атинският цар Егѐй, който е бездетен. Медея му обещава, че ще го изцери, ако в замяна той ѝ предостави убежище. След като спечелва Егѐй на своя страна, Медея инсценира смирение и дарява на Глау̀ке – дъщерята на Креонт, сватбена рокля, пропита с отрова, и венец; изпраща децата си да занесат отровните дарове. Креонт и дъщеря му умират. Следва убийство на децата, за да бъде изпълнено отмъщението докрай и Язон да остане жив, но без наследници. В края на трагедията тя отлита на крилата колесница за Атина.

Deus Ex Machina: Медея напуска Коринт в летяща колесница след намеса на божествена сила (нейния дядо Хелиос, бога Слънце) В античния театър, в трудни ситуации, които хората не могат да разрешат сами, на сцената се появявали богове – висяли във въздуха на платформа, издигната от кран. Римляните нарекли този ефект deus ex machina, бог от машина. Така, изразът deus ex machina станал нарицателен за решение, което идва отвън.

Премиера на спектакъла „Медея“ на сцената на Античен театър, Пловдив – 28 юни 2019 г.

Премиера на спектакъла „Медея“ на сцената на Театър Азарян, НДК в София – 8 и 9 октомври 2019 г.

Очаквайте скоро!

МИТОВЕ

Митът за златното руно и аргонавтите представлява група легенди от различно време, свързани с три области в Древна Гърция – Беотия, Тесалия и Коринт. Първоначално митовете се предават устно, а по-късно стават сюжет и на литературни произведения. Никое литературно произведение от Древна Гърция не разказва целия мит, а само отделни епизоди.

Най-старият, запазен цялостно литературен текст, свързан с мита за златното руно и аргонавтите, е четвъртата Питийска ода на поета Пиндар от 466 г. пр. Хр. През V в. пр. Хр. митовете от цикъла за златното руно стават популярен сюжет за драматургични произведения, но единственото оцеляло от тях е „Медея“ на Еврипид, представена през 431 г. пр. Хр. Век и половина по-късно поетът Аполоний от о-в Родос създава по Омиров образец поемата „Аргонавтика“ в четири части, която е и най-дългото запазено произведение по мита. И тази поема обаче не представя цялата легенда, а отделни епизоди от похода на аргонавтите. Интерпретиран неведнъж в епохата на Елинизма, митът преминава и в римската литература. От десетките преводи и интерпретации обаче е оцеляло изключително малко; заслужават внимание малкият епос за Медея, включен в Седма книга на „Метаморфози“ от Овидий, и трагедията „Медея“ на философа Сенека със сюжет, сходен до този на Еврипидовата трагедия.

Представен като поредица от събития и случки, митът може да се раздели на два разказа. В първия влизат събитията около появата на златното руно, а във втория – събитията около неговото връщане в Елада и последствията от тях.

Някога царят на Беотия Атамас (името му означава „с богата жътва“) се оженил за нимфата Нефеле, от която имал две деца – Хеле и Фриксос. По-късно той изоставил Нефеле и се оженил за Ино, която му родила двама синове – Леархос и Меликертес. Понеже мразела заварените си деца, Ино убедила жените на Беотия да засеят в земята изпечено зърно, настанал глад и когато Атамас изпратил хора в Делфи, за да попитат жрицата на бог Аполон как може да се прекрати това бедствие, подкупени вестители донесли, че боговете искат човешка жертва. Атамас се съгласил да пожертва Хеле и Фриксос, но бог Хермес изпратил летящ овен със златно руно, който отнесъл двете деца в далечната страна Колхис (или Колхида, разположена на черноморския бряг на днешна Грузия). По пътя Хеле паднала от овена и се удавила в морето (което било наречено по нейно име Хелеспонт), но Фриксос стигнал до Колхис, принесъл овена в жертва на Зевс, а руното посветил в местното светилище на бог Арес. След време боговете наказали с лудост Атамас и Ино: Атамас пронизал със стрела сина си Леархос, а Ино скочила в морето с Меликертес.

Години по-късно действието на мита се пренася в тесалийския град Йолкос. Цар Айсон изпратил сина си Язон на обучение при кентавъра Хирон, но когато Язон се завърнал, тронът му била завзет от неговия чичо Пелиас. За да премахне своя племенник, Пелиас го изпратил на опасна мисия: да върне в Елада руното на златния овен. Язон събрал около себе си най-известните елински герои и с кораба Арго отплавал за Колхис. В Колхис аргонавтите получили подкрепа от местната принцеса Медея, която Афродита принудила да се влюби в Язон. Тя дала на героя магически средства, за да вземе руното, след което посякла брат си и разпръснала парчетата от тялото му, за да забави преследвачите на Арго. Язон се завърнал благополучно в Йолкос, но Пелиас отказал да изпълни своето обещание и Медея го отстранила с хитрост. Тя убедила дъщерите му, че може да го подмлади, като го потопи в някаква магическа отвара, в която преди това подмладила стар овен. Подучени от нея, дъщерите насекли баща си на парчета. След смъртта на Пелиас обаче Язон не получил царството, ами бил прокуден от Йолкос заедно с Медея. Двамата се преселили с двете си деца в Коринт.

Именно оттук започва сюжетът на трагедията „Медея“ от Еврипид. Решен да осигури по-добро бъдеще за себе си, Язон изоставил Медея и децата си, за да се ожени за дъщерята на местния цар Креонт. Креонт, който се опасявал от отмъщение, заповядал на Медея да напусне незабавно Коринт заедно с децата, но тя го измолила за ден отсрочка, като междувременно се уговорила с атинския цар Егей, минаващ през Коринт, да я приюти в Атина в замяна на средство срещу неговото безплодие. Спечелила отсрочка и съюзник, Медея изпратила по децата си отровни дарове на годеницата на Язон, която умряла в страшни мъки заедно с Креонт. За да отмъсти на Язон, Медея убила двете си деца и не позволила на баща им да ги погребе. Мъртвите деца положила в местния храм на Хера и заповядала на коринтяни да организират в тяхна чест ежегоден празник. В края на трагедията Медея отлетяла за Атина на крилата колесница – дар от нейния дядо, бог Хелиос.

Именно оттук започва сюжетът на трагедията „Медея“ от Еврипид.

Гл. ас. д-р Георги Гочев, Нов български университет, София

РЕФЕРЕНЦИИ

Медея от Лодз

Има такава легенда
за Медея, една древна жена,
хиляда години откакто
на чуждия бряг тя дошла.
Мъжът, който уж я обичал,
довел я в свойта страна.
И казал: Твой дом се нарича
там, дето съм аз у дома.

Говорела с думи неясни,
езикът ѝ явно бил друг.
Хляб, любов или мляко
се казвали иначе тук.
Била ѝ косата различна,
походката – чужда и тя,
не пасвала никак прилично –
накриво я гледал града.

Какво се е случило с нея,
ще разкаже днес Еврипид.
Мощният хор ще възпее
злия жребий, в забрава покрит.
Гони вятър останки из пясъка
на враждебния някога град
времената са схрупали камъка,
по чуждия хвърлен със яд.

Изведнъж се понася пак слух,
казват, разни хора видели,
из градовете плъзнали, чух,
някакви нови Медеи.
От коли, от вагони, тролеи
се надига вопъл един
в 1934-а
из нашия роден Берлин.

Бертолд Брехт

превод от немски: Петя Хайнрих

МЕДИИТЕ ЗА МЕДЕЯ

Мисия вдъхновител: Снежина Петрова
07.03.2021 | БНТ, Предаване: Мисия вдъхновител

Мисия вдъхновител: Снежина Петрова

В света на "Медея" със Снежина Петрова
20.02.2021 | БНТ, Предаване: Денят започва с Георги Любенов

В света на "Медея" със Снежина Петрова

През април 4 дни ще се играе спектакълът "Медея". Отлаган е няколко пъти, но зрителите не връщат билетите си и се надяват да го видят. Първото представление е на 23 април.

Антракт интервю
27.03.2020 | Антракт – интервю

Медея в 21. век със Снежина Петрова | част 1

Празнуваме седмицата, в която е и Празникът на театъра, с едно искрено интервю с емблемата на българския театър – Снежина Петрова.

Антракт интервю
27.03.2020 | Антракт - интервю

Медея в 21. век със Снежина Петрова | част 2

В двете части на интервюто ще чуете много откровения свързани с трудния път по създаването на „Медея“ завършил с грандиозното поставяне на спектакъла на сцената на Античният театър в Пловдив като част от „Plovdiv 2019 г. – Европейска столица на културата“.

Шоу на Цитиридис - гостува Снежина Петрова
Шоу на Цитиридис - гостува Снежина Петрова
Снежина Петрова - събитие в културата на 2019
17.01.2020 | Площад Славейков

Снежина Петрова – събитие в културата на 2019

Читателите на „Площад Славейков“ избраха за културно събитие на 2019-а спектакъла „Медея“ на творческия тандем Снежина Петрова и Десислава Шпатова.

Медея на Античен театър, Пловдив
Октомври 2019 | сп."АРТизанин", бр. 25, стр.20 – 44, ISSN 2535-1273

„МЕДЕЯ“ или ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТВЪД ХОРИЗОНТИТЕ НА СЕТИВНОСТТА" от Биляна Ч. Ангелова

Медея в Театър Азарян, НДК
06.10.2019 | Телевизия ON AIR

''Медея'' на сцената на театър ''Азарян''

След страхотните емоции, които предизвика спектакълът ''Медея'' в Пловдив в Античния театър от програмата на Европейската столица на културата - сега постановката ще може да се види и от софийската публика в Театър Азарян под НДК - на 8 и 9 октомври.

02.10.2019 | ДАРИК Радио, Предаване: Дарик кафе

Спектакълът "Медея" ще бъде представен в София на 8 и 9 октомври

Спектакълът "Медея" ще бъде представен и в София в театър "Азарян" в НДК на 8 и 9 октомври. Едноименната трагедия на Еврипид беше представена за първи път след 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив и предизвика буря от емоции сред зрителите.

26.09.2019 | БНТ, Предаване: Умно село

Актрисата Снежина Петрова vs Медея

„#peripheries: Playing Medea at the Edge“ BY CHRIS BALDWIN
24.08.2019 |

„#peripheries: Playing Medea at the Edge“ BY CHRIS BALDWIN

Медея на Античен театър, Пловдив
12.07.2019 | Маргиналия

Елица Матеева за уникалния спектакъл в Античния театър “Медея“ – сложи си бронята, сърце!

Театралната буря "Медея" ще връхлети София
05.07.2019 | ДАРИК РАДИО, Предаване: „Кой говори“ с Нина Александрова

Театралната буря "Медея" ще връхлети София

Театралната буря Медея ще завладее София.
Спектакълът "Медея" на Десислава Шпатова ще бъде показан и в София в театър "Азарян" в НДК на 8 и 9 октомври, сподели актрисата Снежина Петрова.

„Изстъпвайки от сцената“ на Иван Петров
03 – 09.07.2019 | В. „Литературен вестник“, брой 28

„Изстъпвайки от сцената“ на Иван Петров

Поставянето на новия превод на Еврипидовата „Медея“ (дело на Георги Гочев и Петя Хайнрих, които вече познаваме като езиков тандем от превода им на Архилох миналата година) е събитие, съпроводено от немалко очаквания. Интензитетът на тези очаквания е завишен и от факта, че е обявена една-единствена дата на представлението, режисирано от Десислава Шпатова. В ролята на Медея трябва да се превъплъти Снежина Петрова.

18.06.2019 | Телевизия ON AIR, Предаване: България сутрин

Деца от различни етноси и известни театрали представят проекта "Медея"

Деца от различни етноси и известни български актьори ще представят пред родна публика проекта "Медея". В пиесата участие ще вземат и студенти от Нов български университет. Представянето на спектакъла ще бъде на 28 юни от 21:00 часа на сцената на Античния театър в Пловдив.

Снежина Петрова
17.06.2019 | Култура / Брой 6 (2959)

„На котурни из гетото. Разговор със Снежина Петрова.“

Със Снежина Петрова, която ръководи проекта „Медея“ и на 28 юни ще се въплъти в героинята на Еврипид, разговаря Марта Монева

Медея
16.06.2019 | БТВ, Предаване: 120 минути

ОТ МАЙКАТА ДО ЧУДОВИЩЕТО

14.06.2019 | БНТ, Предаване: Нощни птици

Снежина Петрова - гост в "Нощни птици"

09.06.2019 | БНТ, Предаване: Денят започва с Георги Любенов

Снежина Петрова в трескава подготовка за „Медея“

Официалната премиера на спектакъла е на 28 юни на сцената на Античния театър.
За предстоящите изяви в европейската столица на културата разказва Снежина Петрова.

Май 2019 | Списание „ЕВА“, Брой 246

Снежина Петрова: Роли, богове, деца

Plowdiw: "Together" in der Kulturhauptstadt Europas
10.05.2019 | arte.tv

Plowdiw: "Together" in der Kulturhauptstadt Europas

Снежина Петрова: Липсва ни месия, който да ни води
28.04.2019 | NOVA TV, Предаване: Мариян Станков Мон Дьо

Снежина Петрова: Липсва ни месия, който да ни води

Навръх Великден пред Мариян Станков Мон Дьо говори актрисата Снежина Петрова. Един разговор за Месията, Медея и майчинството. Интервю за страстите, покаянието, новите времена, театъра и киното.

28.04.2019 | Jamin Magazine

Децата сами създават своя мит. Те ми дадоха ключа към Медея (видео интервю)

Будители в студиото
01.11.2018 | ДАРИК Радио, Предаване: Кой говори? с Пролет Велкова

Будители в студиото

Без да свързваме първи ноември с формалния патос за празника, в студиото сме поканили едни днешни будители.
Това са: Снежина Петрова - актриса, Светлана Михайлова - учител по история, Явор Джонев - от Прогресивно училище в България, мореплавател. Ива Бонева от Центъра за приобщаващо образование

Снежина Петрова
22.06.2018 | Интервюто

Снежина Петрова – глинената светица

Разговор с Цветана Манева и Снежина Петрова
18-24.04.201, бр. 15 | Литературен вестник, стр. 9 – 11

„Не да съм подвластна на обстоятелствата, а аз да ги създавам“

Разговор с Цветана Манева и Снежина Петрова