"Медея" на Античен театър, Пловдив

Премиера на спектакъла „Медея“ на сцената на Античен театър, Пловдив – 28 юни 2019 г.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП - СПЕКТАКЪЛ

Режисьор: Десислава Шпатова
Превод на „Медея“ от старогръцки език: гл. ас. д-р Георги Гочев и Петя Хайнрих
Композитор: Асен Аврамов
Звук: Калин Николов
Сценография и костюми: Зина Генч и Христина Дякова
Ръководител на сценографски екип: Христина Дякова
Асистент сценографи: Теодора Церовска, Александра Ангелова от НБУ и Анна Амадеа и Валентина Райес от Akademie der Bildenden Künste München
Хореограф: Анна Пампулова
Художник: Цветелина Спиридонова
Социодрама асистент: Александра Гочева
Документалист: Найо Тицин и Васил Гарнизов
Консултант: Ивет Михелфелдeр – доцент в института по театрознание към Ludwig-Maximilians -Universität München – и студенти
Графичен дизайн: Теодора Симова
Художник на лого: Дамян Дамянов
Фотограф: Павел Червенков

Участници в спектакъл Медея

С УЧАСТИЕТО НА:

Медея – Снежина Петрова
Язон – Петър Дочев
Креонт – Владимир Пенев
Дойка – Станка Калчева
Корифей – Ася Иванова
Педагог – Ивайло Драгиев
Егей – Георги Гоцин
Вестител – Койна Русева
АНТИЧЕН ХОР – студенти и алумни от програма „Театър“ на НБУ: Александрина Илиева, Антон Димитрачков, Вероника Янакиева-Христова, Виолет Панчева, Габриела Георгиева, Димона Савчова, Ивана-Калина Добревска, Ивона Маврова, Илиян Канев, Кирил Милушев, Кристина Найденова, Кристиян Славов, Майа Тинкова, Михаела Матева, Тодор Атанасов, Станимир Михайлов, Ралица Нейкова, Теодора Петрова и Янита Даракова.
Музика на живо: Стоян Караиванов (изпълнител на баян) и група „ВАКАЛИ“

Със специалното участие на деца от различните общности в Пловдив преминали през обученията и съпътстващите събития на проект „Медея“.

Изказваме своята благодарност към фотографите Димитър Фердинандов, Иван Мандевски и Десислава Тодорова!

ПРОЕКТЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОФ „ПЛОВДИВ ЕСК 2019“, Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Гьоте-институт България.

Партньори

Нов български университет, Сдружение “Алианс за равни права и устойчивост”, Фондация “Аракс”, Организация на евреите „Шалом“ и ПУ “Паисий Хилендарски“

Медиите за Медея

„В спектакъла, представен на Античния театър, ни бе разказана историята за емигранти, бегълци, за хората, които живеят в непознат и враждебен свят. Тя е също така и история за децата. Но това е и историята на жена, търсеща справедливо отмъщение чрез собствените си ръце, не през съдебен апарат – жена, изоставена от обществото и неговите институции, доведена до лудост. Но тя не умира в края на пиесата. Тя остава триумфираща. Това е може би най-трудно простимото престъпление дори 2 000 години след първото представяне на творбата. Гласът на тази жена и тези деца, изместен от периферията в центъра, въздействаше както политически, така и естетично в това свръхестествено пространство на премиерата. С помощта на бурята, гръмотевиците, дъжда и светкавиците, както и на античния сюжет и радикалния обхват на участие, на 28-ми юни всякакъв смисъл на обичайност за присъстващите в Античния театър бе заличен.“

28.06.2019 г. – денят на премиерата на „Медея“ на сцената на Антимен театър в Пловдив.
6.00 – Събуждам се и поглеждам през прозореца – грее слънце.
7.00 – Слънце грее, но прогнозата е за дъжд. Ръцете ми треперят. За 29- и прогнозата е отново за дъжд с по-малка вероятност.
8.00 – Приятел на приятел – пилот, казва, че ще вали от 17.00 до 20.00 ч. Значи има надежда.
9.00 – Разбирам, че друг концерт на открита сцена в Пловдив е отменен. Вече ми треперят и краката.
10.00 – Отивам в „Джъмбо“ и купувам чадъри, дъждобрани, алуминиево фолио, бърсалки за под и правя подробен план за представлението при дъжд.
11.00 – Нямам спомен какво правя, прогнозите са ужасяващи.
12.00 – Нямам спомен, но още е слънчево.
13.00 – В София вали и започват запитвания дали ще играем – казвам ДА. Гледам ту небето, ту прогнозите, почти не говоря. Треперя.
14.00 – Отивам на Античния. Пренасяме виното за планирания коктейл. Зареждам чадъри и дъждобрани.
15.00 – Отделям се и започвам да си минавам текста. Получавам обаждане, в което ми препоръчват да отменя спектакъла. Аз отказвам.
16.00 – Плача. Не отговарям на обаждания. От София тръгва автобус с колеги, родители на студентите от цяла България пътуват към Пловдив, пристигнали са познати от чужбина.
16.15 – Всички са в готовност за представлението и се молят, раздават си подаръци и чакат. Хорът прави саундчек.
17.00 – Правя инструктаж как да действаме при дъжд. Сещам се, че не съм яла, не съм се къпала, не съм обърнала внимание на децата си.
18.00 – Отивам до хотела за 15 мин. На връщане към Античния виждам първите капки дъжд върху предното стъкло. Пускам чистачки. В задръстване съм. Няма смисъл да треперя. Започвам да се моля.
19.00 – Вали. Почти всички деца са дошли и се радват на дъжда. Някои майки ми се обаждат, че няма да пуснат децата си. Казвам им, че ги разбирам и да не се тревожат. Получавам предупреждение, че ако вали в 21.00 ч., публика няма да бъде допусната, независимо от нашето решение. Звъня на приятели и ги моля да дойдат, ако дъждът спре, за да помагат.
19.45 – Дъждът спира. Приятелите идват и заедно със студенти, деца, артисти бършем, подсушаваме, някои се радват на ясното небе над Античния. Повечето колеги са в костюми, гримирани и с микрофони. Някой ми казва да спирам да бърша и да си облека костюма. Аз го правя механично.
20.15 – Публиката влиза.
20.30 – Заставам на изходна позиция. Плача. Моля се. Моля се. Моля се за чудо.
21.15 – Излизам на сцената. Всички деца до едно са на сцената! Заповядвам си: не плачи! Останалото е история. Изпитвам ужас от гръмотевици. Майка ми била готова да напусне представлението. Спира я майката на Деси Шпатова – двете делят един чадър. Децата ми са на сцената с другите деца. Аз съм Медея. Поднасям своите извинения, като мениджър на събитието, че не ви спестих този порой! Причините да го направя са много и не можех да ги пренебрегна! Благодаря на целия екип – как заслужихме такова доверие, всеотдайност и любов! А вие, скъпи деца, вече знаете, че в буря оцелява отборът! Вие станахте истински аргонавти! А ние ще се молим енергията на античния хор и публиката да продължава да прави чудеса. Днес следобед спрях да треперя и написах този текст.

Виж още