Снежина Петрова с Награда за европейски гражданин за проект „Медея“

Снежина Петрова с Награда за европейски гражданин за проект „Медея“

Европейският парламент отличи актрисата за изключителни постижения

Ежегодната Награда за европейски гражданин на Европейския парламент за 2020 се връчва на актрисата Снежина Петрова и Сдружение „Легал Арт център“ за проекта „Медея“, след успешна номинация, инициирана от Фондация „Пловдив 2019“.

За наградата всяка година от 2008-а насам могат да бъдат номинирани личности с проекти и инициативи в областта на взаимното разбирателство и по-добрата интеграция между гражданите на ЕС, също сътрудничества в областта на културата и ценностите, заложени в Хартата на основните права на Европейския съюз. Екипът на Фондация „Пловдив 2019“припозна в проекта „Медея“, който бе един от акцентите в програмата на „Пловдив 2019“, израз на именно тези ценности и качества.

Проектът на сдружение „Легал арт център“ е базиран на едноименната старогръцка драма на Еврипид, но със силен социален фокус и съвременен прочит на поставените в нея общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението. Двигател на тригодишния проект беше актрисата и преподавател Снежина Петрова, която събра в съвместна работа артисти, организации, деца от различни етноси в Пловдив, студенти от НБУ. Спектакълът на Десислава Шпатова „Медея“ надгради в една художествена реалност всички резултати от работилниците с деца.

Интервю на Стоян Терзиев с актрисата Снежина Петрова

Medea 2019Към проекта се присъединиха звезди от ранга на Асен Аврамов, Георги Гочев, Найо Тицин, Владимир Пенев, Койна Русева, Станка Калчева, Ася Иванова и др. Премиерата се състоя на 28 юни 2019 година на сцената на Античен театър – Пловдив. През 2020 актрисата получи специалната награда ИКАР отново за проекта „Медея“.
За Наградата за европейски гражданин могат да бъдат номинирани кандидатстват граждани, сдружения или организации с проекти в различните области на социалния живот на държавите членки. Наградата, която е специално отличие, е една от четирите, които всяка година се присъждат от Европейския парламент за високи постижения в областите – правата на човека, киното, младежки проекти и гражданско чувство.

Проектът „Медея“ продължи своето развитие и през 2020 г., а за пролетта на настоящата 2021 година от 23 – 25 април са планирани, съобразено с противоепидемичните мерки, четири представления в театър „Азарян“ на НДК в София и богата съпътстваща програма от ателиета, срещи и работилници в рамките на „Дни на „Медея“.

Споделете

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ
Facebook Pagelike Widget
#CLIPCLAPMEDEA