“Двама бедни румънци, говорещи полски”

legalart-centre-project-dvama-bedni-rumunci

„Двама бедни румънци говорещи полски“ (превод – Правда Спасова) – разказ за двама фрустрирани герои, които след бурен купон се преобличат като румънци и започват лудо пътешествие по Полша. Преструват се на бедняци, саможивци, и макар че в началото тази игра им носи много удоволствие, бързо се оказва, че това не е просто игра и не те управляват действителността, в която се оказват.

Това е първата пиеса на забележителната полска авторка, написана през 2006 г. За по-малко от десет години пиесата добива международна публичност и става програмен текст за различни социално ангажирани театрални общности.

„Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт“. Дoрота Масловска (“Didaskalia” 2006, бр.72)

Театрален спектакъл по пиесата на полската писателка Дорота Масловска, част от проекта за театър, образование, интеграция „ГОВОРИ“ на Сдружение за независим театър „Легал арт център“ .

Независимият проект „ГОВОРИ” има амбицията да изгради мостове между организации, между театър и публики, между текст и реалност, между градска среда и гражданин, да очертае възможните перспективи на театъра извън сцената, чрез съпътстващи образователни и социални дейности. Той се състои от художествена част – театрален спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски” на Дорота Масловска и образователна част – серия от съпътстващи семинари със социален фокус: „Говори Масловска”, „Говори улицата” и „Говори Митко”. В екипа са включени широк спектър професионалисти и студенти, дебютанти. Връзката на НБУ с проекта му дава сериозна гаранция за устойчивост. Силен акцент в проекта „ГОВОРИ” е участието на НЕГОВОРЯЩИ актьори.

Споделете

ОЩЕ ПРОЕКТИ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ
Facebook Pagelike Widget