„Психоза 4,48” на Сара Кейн

„Психоза 4,48” на Сара Кейн

Представлението “Психоза 4.48” излиза на 03.06.2005 година на Международния театрален фестивал “Варненско лято”. Играе се на сцената на Театрална работилница Сфумато.

“Самоубиваш се само ако с някаква частица от себе си винаги си пребивавал извън всичко. Става дума за начално неприспособяване, което може и да не е осъзнато. Който е призван да се самоубие, само по случайност е от този свят, всъщност не е от никакъв свят.”Десислава Шпатова

Английската авторка Сара Кейн (1971-1999), която остава в историята на съвременния театър с изключителната крайност и новаторска театралност на нейните текстове. Името й се свързва и с шокиращия факт, че написва последната си пиеса ,,Психоза 4,48″ малко преди да сложи край на живота си. Според медицинските статистики, 4:48 призори е часът, в който се събужда инстинктът за себеразрушение и се извършват най-много самоубийства.

Това е първата постановка на пиесата в България, която веднага след премиерата си през 2005 година на Международния театрален фестивал “Варненско лято” се превръща в едно от най-безспорните представления правени някога в България.

През 2006 година спектакълът взема участие в програмата на Международния театрален фестивал в Руан, Франция, както и в Международния театрален фестивал “МАСК” в Сегет, Унгария, където печели наградата за чуждестранно представление.

,,Ако може да се говори за трагически катарзис в Аристотеловия смисъл, то това е ефектът от ,,Психоза 4,48″. Зрителите не са вече същите след преживяното през тези 60 минути. Двамата актьори не са просто партньори, те са половините на едно цяло, които се сливат само за миг – актьори, които неведнъж са преминавали ,,отвъд”. Уникално е включването на двете деца… За този спектакъл всички театрални термини звучат някак чуждо и неестествено… Струва си да се подложите на неговото изпитание и да го преживеете.”Анелия Янева, в.Капитал”, 09.07.2005
Споделете

ОЩЕ ПРОЕКТИ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ
Facebook Pagelike Widget